Проблемът с микропластмасата

Проблемът с микропластмасата
8 септември 2023

Какво е микропластмаса

Микропластмасaтa, както подсказва името, представлява малки пластмасови частици с диаметър по-малък от 5 милиметра.

Има две вида микропластмаса: първична и вторична. Първичната микропластмаса са малки частици, предназначени за комерсиална употреба (например в козметичната индустрия), както и микрофибри, отделени от дрехи и други текстилни материи, като рибарски мрежи например. Вторичната микропластмаса представлява частици, които се появяват при разпадането на по-големи пластмасови предмети, като бутилките за вода в резултат на излагането им на слънчевата радиация и/или океанските вълни.

Проблемът с микропластмасата

Микропластмасата, отделяща се при прането на синтетични материи, вреди на околната среда. С всяка пране безброй микрофибри от синтетични текстили „изтичат“ от пералните машини в реките, езерата и океаните.

Веднъж попаднали в околната среда, микрофибрите концентрират около себе си бактерии и замърсители. Те се консумират от водни организми, което може да доведе до стомашно-чревни инфекции и блокажи, репродуктивни проблеми и гладуване.

Сериозните последици обаче не се ограничават само до животните и природата. Микропластмаса се открива в морски организми от планктон до китове, но и в морските храни, които купуваме, и дори в питейната вода.

Достигайки до собствените ни телата постредством хранителната верига те са заплаха за здравето ни.

Как да се справите с проблема у дома

Можете да спомогнете за ограничаването на проблема с микропластмасата като използвате чантите за пране на GUPPYFRIEND всеки път когато ви се наложи да перете дрехи от синтетични материи. Технологията е проста. Поставяте дрехите в чантата, затваряте ципа и перете както обикновено заедно с други дрехи при максимум 40°C. След края на цикъла вадите влажните дрехи, премахвате "уловените" влакна от подложката и ги изхвърляте в кофата за рециклиране където им е мястото.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

https://education.nationalgeographic.org/resource/microplastics/

https://en.guppyfriend.com/